2011-05-19

Hasselblads Svenska Express

En dag hade Gunilla med en påse kameror till jobbet. En stor sliten gammal låda stack ut i samlingen, och som den kameranörd jag är gav jag mig hän åt att ta reda på vad det egentligen var för någonting hon hade hittat hemma hos sin far. Det visade sig vara en omkring hundra år gammal Hasselblad, brukssliten men fullt fungerande. Och inte vilken Hasselblad som helst; den (som jag nu lärt mig) legendariske kamerakonstruktören Hugo Svenssons första kommersiellt producerade kamera, och även den första som såldes under namnet Hasselblad.





Efter historielektion och funktionskontroll stod det klart att vi var tvungna att ladda den gamla glasplåtskameran med någonting och provfota. Med hjälp av en plastskiva, opraktiska gem, lite fingerfärdighet och milt våld (mot filmen, inte kameran) var en gammal aps-rulle snart preparerad.



Filmen gick med expressbud till Greens Foto för framkallning, och nu väntar vi med stor spänning på resultatet!

4 kommentarer:

  1. Gött, mycket spännande att se! Fick en riktigt fin Kodak Brownie förra året, men har ingen 620-rulle som ska sitta i. Tror jag ska slänga in en småbilds eller liknande bara för att experimentera lite.

    SvaraRadera
  2. Trevligt! Det går bra att modda spolen till en vanlig 120-rulle och stoppa i också. Behöver du lite bakpapper och någon spole att rulla upp 135-film på så har jag nog någonting i källaren.

    SvaraRadera
  3. Räcker det inte med en vanlig 120-spole till 135-filmen? Kan sätta ett gäng gummisnoddar som "vallar" på sidorna om där filmen rullas upp på spolen, så den inte drar sig allt för långt åt sidorna.

    SvaraRadera
  4. 120-spolen passar inte riktigt, men om man tar en tång och våldför sig lite på ändarna på den så går det bra att köra i brownien, så med lite gummisnoddar borde det funka fint.

    SvaraRadera

Leta i den här bloggen